Informatie chirurgie

In sommige gevallen is het noodzakelijk dat u geopereerd moet worden. Hiervoor is een speciaal spreekuur op de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten waar ook een maag-darm-leverarts bij aanwezig kan zijn. Voor een afspraak moet u verwezen zijn door uw maag-darm-leverarts.

VIDEO’S

Op het AMC YouTube kanaal zijn de volgende video’s te vinden over chirurgie bij IBD:

  1. Operaties bij colitis ulcerosa
  2. Operaties bij de ziekte van Crohn
  3. Perianale fistels bij IBD

Patiëntenfolders operaties

  1. Opname ileocoecaalresectie (verwijdering eind dunne darm)
  2. Opname aanleggen ileostoma
  3. Opname aanleggen Pouch 

Fistelpolikliniek
Speciaal voor patiënten met Crohnse perianale fistels is een multidisciplinair spreekuur opgericht. Voor een afspraak moet u verwezen zijn door uw maag-darm-leverarts of chirurg.

Stoma
Zodra u met uw chirurg heeft besproken dat u een (tijdelijk) stoma gaat krijgen, wordt u verwezen naar de stoma-verpleegkundige. Zij is een verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in stoma’s en kan u ondersteunen en adviseren op het moment dat u een stoma gaat krijgen of wanneer u er al een heeft.

Stomaverpleegkundigen:
Voor meer informatie, klik hier
Tel: 020-56 64348
Email: stomapoli@amsterdamumc.nl 

Wachtlijsten
Zodra er veel verwijzingen zijn voor een chirurgische ingreep of in het geval van spoedgevallen, ontstaat er een wachtlijst. Als u zich zorgen maakt over uw plaats op de wachtlijst, kunt u uw huisarts vragen of hij contact kan opnemen met uw chirurg. Alleen de chirurgen hebben invloed op de wachtlijst.

Ook wachttijden van specialisten kunnen uiteen lopen. Heeft u speciale voorkeur voor een chirurg, dan moet u misschien wat langer wachten. Er zal altijd geprobeerd worden een passende oplossing te vinden, waarbij rekening wordt gehouden met uw gezondheidstoestand.

Contactgegevens IBD Polikliniek

Telefoonnummer: 020-566 4301
AMC fax 020-566 9597

Email: MDL@amc.nl

Telefonische bereikbaarheid polikliniek:
Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur